BIOGRAFIE Français Deutsch Español
PERFORMANCE
“Wanneer de vorm u duidelijk is,
zal u ook de geest duidelijk worden.”
Bron: Muzikale Huis- en Levensspreuken van Robert Schumann

David Mannesse groeide op in het klimaat waar de musicus in spé zich optimaal kan ontplooien: een muzikaal gezin. Zijn moeder maakte hem wegwijs op de piano, die het overigens heel even moest opnemen tegen de harp; een instrument waar David ook aanleg voor had. Toch viel zijn keus op het klavier, dat hij sinds zijn achtste bespeelt.
Van nature had Mannesse niet alleen veel talent voor het instrument, hij bleek ook een geboren pedagoog; al op zijn twaalfde kreeg hij zijn eerste leerlingen. Een pianostudie lag in de lijn der verwachtingen, en na eerst een jaar medicijnen en tandheelkunde deed hij toelatingsexamen. Op het Arnhems Conservatorium vond Mannesse in Janine van Mever een toegewijde coach bij wie hij niet alleen zijn techniek, maar ook zijn methodiek kon verfijnen. Na zijn afstuderen werkte hij verder aan het ontwikkelen van zijn solospel door bij Willem Brons en Jan Wijn privélessen te volgen.
“Speel dikwijls samen met anderen.
Dan wordt uw spel vloeiend en krachtig.”

Mannesse heeft in zijn carrière als begeleider met vele instrumentalisten en zangers gewerkt. De liederencyclus 'Dichterliebe' van Robert Schumann, die hij uitvoerde (op een Rosenberger vleugel uit 1850) met bariton Hans Zomer in het Amsterdams Concertgebouw kreeg de volgende recensie:

“ David had dit werk eerder gespeeld, maar met deze vleugel en in deze ambiance werd er een dimensie aan toegevoegd. Kunstenaarschap en bevlogenheid deden de rest”.

De bevlogen pianist wijdt zijn tijd deels aan het geven van lessen en workshops, maar vooral aan zijn performance als solist. Mannesse speelde reeds meerdere malen in het Concertgebouw in Amsterdam, tijdens het Grachtenfestival en op diverse podia in binnen- en buitenland. Regelmatig boekt men hem ook voor huisconcerten en zakelijke feestelijkheden. Zijn breed repertoire omvat onder andere werken van Scarlatti, Mozart, van Beethoven, Chopin, Brahms en Rachmaninov. In 1994 verscheen bij Globe een cd (GLO 5124) waarop Mannesse pianomuziek vertolkt van de Nederlandse componist Herman Strategier, die zijn Zes Préludes (1986) speciaal voor Mannesse componeerde. Bij Cristofori in Amsterdam presenteerde David Mannesse in november 2002 zijn eerste cd onder eigen label met vroege pianowerken van Sergey Rachmaninov (DMP 0201).

Deze CD heeft goede kritieken ontvangen en wordt regelmatig op Radio 4 en De Concertzender gedraaid. Naar aanleiding van zijn Rachmaninov CD speelde Mannesse in de zomer van 2003 in de USA, waaronder in Pittsburgh. In februari 2005 vonden zijn eerste concerten in Azie plaats: David Mannesse gaf o.a. een benefietconcert in Colombo, ten behoeve van de tsunami-slachtoffers in Sri Lanka.